Ακμή – Ουλές

Ερωτήσεις ασθενών

Τι είναι η δερμοαπόξεση (ή δερμολείανση)
Χρειάζεται γενική αναισθησία;
Σε ποιες περιπτώσεις συνιστάται η θεραπεία αυτή;
Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες αντενδείκνυνται η θεραπεία αυτή;;
Υπάρχει κανένας κίνδυνος;
Πώς θα είμαι μετά το χειρουργείο;
Θα χρειαστώ άδεια από τη δουλειά μου;
Πότε μπορώ να επιστρέψω στις καθημερινές μου δραστηριότητες;
Θα πονάω;
Τι εγγύηση παρέχεται για το αποτέλεσμα της επέμβασης μου;
Ποιά μπορεί να είναι τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα και οι πιθανές επιπλοκές;

Τι είναι η δερμοαπόξεση (ή δερμολείανση);
Η δερμοαπόξεση ή δερμολείανση είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της όψης και της υφής του δέρματος του προσώπου από ουλές και δυσμορφίες που ακολουθούν διάφορες παθολογικές καταστάσεις (ακμή, ανεμοβλογιά κλπ) ή μετά από τραύμα

Πρόκειται για ένα χειρουργικό – μηχανικό τρόπο λείανσης των ανωτέρων στοιβάδων του δέρματος με σκοπό την εξομάλυνση των ανωμαλιών και την ανανέωση τους.

[Αρχή]

Χρειάζεται γενική αναισθησία;
Η επέμβαση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί με την ασφαλή τεχνική Τumescent. Εάν η περιοχή που θα θεραπευτεί είναι μεγάλη (π.χ. όλο το πρόσωπο) τότε συνιστάται ο συνδυασμός με Υπνοχάλαση. Με αυτές τις μεθόδους επιτυγχάνουμε ασφαλείς, αναίμακτες και εξαιρετικά ανώδυνες συνθήκες.

Για περισσότερη ενημέρωση σχετικά με τη χειρουργική Ελάχιστης Επεμβατικότητας (Minimal Invasive Surgery), πατήστε εδώ.

Σε ποιες περιπτώσεις συνιστάται η θεραπεία αυτή;

  • Σε όλες τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν ανωμαλίες στην όψη και την υφή του δέρματος:
  • Ουλές από προηγηθείσα ακμή ή άλλα νοσήματα
  • Ουλές από προηγούμενες επεμβάσεις ή από ατυχήματα
  • Μικρές ρυτίδες κυρίως γύρω από τα χείλη ή τα μάτια

[Αρχή]

Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες αντενδείκνυνται η θεραπεία αυτή;
Ναι, το χρώμα του δέρματος παίζει σημαντικό ρόλο. Το πολύ σκούρο και το Ασιατικό δέρμα μπορεί να εμφανίσουν δυσχρωσίες. Επίσης όταν η ακμή βρίσκεται σε ενεργό στάδιο υπάρχει ο κίνδυνος λοίμωξης.

Υπάρχει κανένας κίνδυνος;
Αυτό που μπορεί να συμβεί είναι κάποια αλλαγή στο χρώμα του δέρματος, και το οποίο δεν μπορεί να προβλεφθεί. Εφόσον το βάθος της δεμοαπόξεσης είναι ελεγχόμενο εξαρτάται κυρίως από τις ιδιαιτερότητες και την ιδιοσυγκρασία του δέρματος. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την δυσάρεστη αυτή πιθανότητα είναι να προστατευθούμε όσο το δυνατόν από την ηλιακή ακτινοβολία.

Έτσι η επέμβαση αυτή είναι καλό να προγραμματίζεται σε εποχές με λιγότερη ηλιοφάνεια και να λαμβάνονται μέτρα αποφυγής, ανάλογα με την έκταση της βλάβης και τη μετεγχειρητική εξέλιξη.

Θα πρέπει η περιοχή να προστατευθεί τουλάχιστον για 1 μήνα μετά την επέμβαση. Σε σχετικά μεγάλες επεμβάσεις συστήνουμε να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο για τους επόμενου 2-3 μήνες. Επίσης προτείνουμε αντηλιακές κρέμες με απόλυτη φραγή στις υπεριώδεις ακτινοβολίες (με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας).

[Αρχή]

Πώς θα είμαι μετά το χειρουργείο;
Αμέσως μετά θα υπάρχουν ειδικές αντικολλητικές γάζες σαν δίχτυ πάνω στην περιοχή που θεραπεύτηκε. Αυτές θα πέσουν μόνες τους μετά από 4-5 ημέρες. Η αρχική επούλωση του δέρματος θα ολοκληρωθεί σε 7 ημέρες ενώ μετά από 10 περίπου ημέρες θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε make up.

Θα χρειαστώ άδεια από τη δουλειά μου;
Ναι. Το χρονικό διάστημα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την έκταση της βλάβης και το είδος της εργασίας.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στις καθημερινές μου δραστηριότητες;
Αν η έκταση της βλάβης δεν είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη, από την επόμενη ημέρα

Θα πονάω;
Εάν η περιοχή που θα θεραπευτεί είναι μικρή όπως για παράδειγμα οι ρυτίδες γύρω από το στόμα, τότε δεν θα πονέσετε ιδιαίτερα. Εάν η περιοχή αφορά όλο το πρόσωπο θα υπάρχει ένα αίσθημα καύσους το οποίο και θα αντιμετωπίσετε με απλά αναλγητικά (DEPON)

Τι εγγύηση παρέχεται για το αποτέλεσμα της επέμβασης μου;
Δεν παρέχεται εγγύηση του αποτελέσματος σε καμία ιατρική ή χειρουργική πράξη, πουθενά στον κόσμο. Ο βασικός λόγος είναι ότι ακόμα και αν ο θεράπων γιατρός λειτουργήσει άψογα μπορεί ο κάθε ασθενής να αντιδράσει διαφορετικά, για λόγους που δεν μπορούν να προβλεφθούν ή να διερευνηθούν επιστημονικά εκ των προτέρων και λέγονται αστάθμητοι παράγοντες ή ατομικές ιδιαιτερότητες.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι μια επέμβαση μπορεί να έχει μερική ή ολική αποτυχία ακόμα και στα πιο ικανά και έμπειρα χέρια και ότι η λέξη εγγύηση δεν υπάρχει σε καμία ιατρική πράξη

[Αρχή]

Ποιά μπορεί να είναι τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα και οι πιθανές επιπλοκές;

  1. Ατελής θεραπεία: σε ιδιαίτερα βαθιές περιοχές, οπότε θα χρειαστεί να επαναληφθεί η θεραπεία (μετά από μερικούς μήνες)
  2. Δυσχρωσία ή Διχρωμία: στο βάθος που επιχειρούμε τη διόρθωση παρατηρείται σπάνια και οφείλεται σε πιθανή ιδιοσυγκρασία του δέρματος (συνήθως είναι παροδική)
  3. Ουλοποίηση ή χηλοειδές: δεν αναμένεται, στο βάθος που επιχειρούμε τη διόρθωση
  4. Επιμόλυνση τραύματος: Καθυστερεί την επούλωση του τραύματος, μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα (σπάνιο)

[Αρχή]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *