Γυναικομαστία

Στη γυναικομαστία (gynecomastia) εφαρμόζεται μια νέα βελτιωμένη μέθοδος για τη διόρθωση της, η οποία συνίσταται στην αναρρόφηση όλου του περιεχομένου του μαστού με λεπτή ατραυματική κάνουλα (2 χιλιοστών), ειδικού σχεδιασμού. Αυτό διευκολύνεται σημαντικά με τη χορήγηση διαλύμματος τύπου Τumescent με τρόπο ώστε να προκαλείται σημαντική τροποποίηση και αλλοίωση της δομής  του μαζικού αδένα με αποτέλεσμα να τον ‘εξασθενίζει’ και να τον καθιστά ευάλωτο στον εντελώς αναίμακτο μικροτεμαχισμό του.

Η επέμβαση γυναικομαστίας διαρκεί λιγότερο από 1 ώρα, χωρίς τομές, εντελώς Αναίμακτα, Ανώδυνα, χωρίς νάρκωση, με Υπνοχάλαση, με αποτέλεσμα την εντυπωσιακή μείωση των επιπλοκών και ιδιαίτερα  των τοπικών παραμορφώσεων, σε σχέση με την κλασσική μαστεκτομή.

Άμεση είναι η αναχώρηση από το νοσοκομείο (1 ώρα μετά την επέμβαση) και η επιστροφή στις επαγγελματικές και κοινωνικές δραστηριότητες (24-48 ώρες), σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις γυναικομαστίας.

Ερωτήσεις ασθενών

Τι είναι η Γυναικομαστία;
Υπάρχουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα ή επιπλοκές μετά από επέμβαση γυναικομαστίας;
Μπορώ να απαλλαγώ από τη γυναικομαστία με άλλο τρόπο;
Με ποιό τρόπο γίνεται η εγχείρηση γυναικομαστίας και ποιά είναι η πιο ενδεδειγμένη χειρουργική τεχνική;
Τι είδους αναισθησία απαιτείται για την εγχείρηση της γυναικομαστίας;
Θα χάσω αίμα;
Πώς γίνεται η εγχείρηση της γυναικομαστίας;
Θα έχω πρήξιμο και μελανιές;
Υπάρχει πιθανότητα να παραμορφωθεί η περιοχή;
Πότε θα μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου μετά από την επέμβαση γυναικομαστίας;
Τι εγγύηση παρέχεται για το αποτέλεσμα της επέμβασης μου;
Υπάρχουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα ή επιπλοκές;

[slideshow id=3 w=460 h=185]
Φωτογραφίες ασθενών (πριν – μετά)

 

Τι είναι η Γυναικομαστία;
Γυναικομαστία ονομάζεται κάθε διόγκωση των μαστών στους άνδρες. Διακρίνεται στην αληθή γυναικομαστία, η οποία συνίσταται σε πραγματική διόγκωση του μαζικού αδένα, εμφανίζεται κατά την ήβη και οφείλεται συνήθως σε ορμονικά  αίτια (πρωτοπαθής γυναικομαστία). Η αληθής γυναικομαστία μπορεί επίσης να  οφείλεται σε χρήση φαρμάκων ή να είναι σύμπτωμα άλλων νοσημάτων ή παθολογικών καταστάσεων (δευτεροπαθής γυναικομαστία).

Τέλος υπάρχει και η ψευδής γυναικομαστία κατά την η οποία προεξάρχει η συσώρευση λίπους στην περιοχή και παρατηρείται σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα. Στην κλινική πράξη πολλές φορές οι καταστάσεις αυτές συνυπάρχουν.

Μπορώ να απαλλαγώ από το πρόβλημα με άλλο τρόπο;
Αυτό μπορεί να συμβεί αν εντοπισθεί ο αιτιολογικός παράγων. Έτσι στις περιπτώσεις φαρμακευτικής αιτιολογίας η διακοπή του υπεύθυνου φαρμάκου λύνει το πρόβλημα. Επίσης η ανίχνευση και ανακάλυψη κάποιου παθολογικού ή ενδοκρινολογικού προβλήματος και η λύση του μπορεί να μας απαλλάξει από το πρόβλημα της γυναικομαστίας. Τέλος η απώλεια βάρους σε περιπτώσεις που συνυπάρχει παχυσαρκία μπορεί να βελτιώσει σημαντικά το πρόβλημα.

Στη πλειοψηφία των περιπτώσεων απαιτείται χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση της γυναικομαστίας.

γυναικομαστία χειρουργική επέμβαση γυναικομαστία αντιμετώπιση με πλαστική χειρουργική
παράδειγμα γυναικομαστίας περίπτωση γυναικομαστίας

Εικ:  Περιπτώσεις γυναικομαστίας στις οποίες απαιτήθηκε χειρουργική επέμβαση


Με ποιό τρόπο γίνεται και ποιά είναι η πιο ενδεδειγμένη χειρουργική τεχνική;
Η κλασσική χειρουργική τεχνική συνίσταται στην ολική μαστεκτομή με ανοιχτή επέμβαση που ονομάζεται “υποδόρια μαστεκτομή”. Αυτή πραγματοποιείται με τομή γύρω από το κάτω η άνω ήμισυ της θηλής (σχήμα μισοφέγγαρου) μέσω της οποίας αφαιρείται όλος ο μαζικός αδένας και το συνυπάρχον λίπος σε ένα παρασκεύασμα (‘en block’).

Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι η ολική εξαίρεση του μαζικού αδένα και η απομάκρυνση ως εκ τούτου σχεδόν κάθε πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Τα μειονεκτήματα είναι:

 • Ο κίνδυνος εμφάνισης μετεγχειρητικού αιματώματος (μπορεί να απαιτηθεί νέα επέμβαση)
 • Η παρουσία δερματικής ουλής
 • Η επιπέδωση του πρόσθιου θωρακικού τοιχώματος και η εμφάνιση δυσμορφιών που μερικές φορές απαιτείται σημαντικό χρονικό διάστημα (μερικών εβδομάδων ή μηνών) για να εξομαλυνθούν

Η νέα τεχνική που χρησιμοποιούμε τελευταία συνίσταται στην αναρρόφηση του περιεχομένου του μαζικού αδένα και του συνυπάρχοντος λίπους με λεπτή (2 χιλιοστών) ατραυματική κάνουλα ειδικού σχεδιασμού, αφού προηγηθεί προσπάθεια μερικής τήξης του σκληρού μαζικού αδένα με ακτίνες Laser.

gynecomastia_mastectomy_s gynecomastia_suction_s
Εικόνα 1 Εικόνα 2

Στις εικόνες 1 και 2, παρουσιάζουμε τη σημαντική διαφορά της μορφής του υλικού που αφαιρείται στη γυναικομαστία, με τις δύο τεχνικές. Στην εικόνα 1, δείτε τη μορφή του περιεχομένου των μαστών που αφαιρείται με την κλασσική τεχνική (αμφοτερόπλευρη υποδόρια μαστεκτομή), ενώ στην εικόνα 2  τη μορφή του περιεχομένου των μαστών που αφαιρείται με τη νέα ατραυματική και αναίμακτη τεχνική (αναρρόφηση με κάνουλα 2 χιλιοστών)

Τι είδους αναισθησία απαιτείται;

Η μέθοδος αναισθησίας που χρησιμοποιούμε στη γυναικομαστία είναι η ασφαλής και ακίνδυνη μέθοδος “τοπική αναισθησία Τumescent και Υπνοχάλαση” , σε όλες τις περιπτώσεις . Για περισσότερη ενημέρωση σχετικά με την χειρουργική Ελάχιστης Επεμβατικότητας (Minimal Invasive Surgery), πατήστε εδώ.

Θα χάσω αίμα;
Δεν υπάρχει απώλεια αίματος όταν χρησιμοποιηθεί η σύγχρονη τεχνική tumescent η οποία επιτυγχάνει εκτός των άλλων και τη σχεδόν αναίμακτη αφαίρεση του περιεχομένου. Και τούτο διότι προηγείται έγχυση μεγάλων ποσοτήτων διαλύματος ειδικής σύνθεσης με στόχο, εκτός των άλλων, τη διόγκωση της περιοχής. Με αυτό επιτυγχάνουμε ταυτόχρονα 4 πράγματα: Επαρκή τοπική αναλγησία, πλήρη αιμόσταση, μικρού βαθμού (ωσμωτική) λιπόλυση και αποφυγή παραμορφώσεων. Θα υπάρχει μόνο εκροή οροαιματηρού υγρού (σαν το χυμό του καρπουζιού) την πρώτη ημέρα.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται σε επιστημονικές μελέτες ότι το ποσοστό αίματος στο αφαιρούμενο λίπος με την αιματηρή τεχνική φθάνει το 35% ενώ με την τεχνική tumescent το αντίστοιχο ποσοστό είναι 0,7%.

 

Πώς γίνεται η επέμβαση;
Επιχειρείται η αναρρόφηση όλου του περιεχομένου του μαστού και του περιβάλλοντος λίπους με λεπτή ατραυματική κάνουλα 2 χιλιοστών, ειδικού σχεδιασμού (κόπτον στόμιο). Αυτό διευκολύνεται σημαντικά από τη χορήγηση διαλύμματος τύπου Τumescent με τρόπο ώστε να προκαλείται σημαντική τροποποίηση και αλλοίωση της δομής  του μαζικού αδένα, με αποτέλεσμα να τον ‘εξασθενίζει’ και να τον καθιστά ευάλωτο στον αναίμακτο μικροτεμαχισμό του.

Θα έχω πρήξιμο και μελανιές;
Λόγω της αναίμακτης τεχνικής που ακολουθούμε στη γυναικομαστία οι μελανιές εντός της περιοχής της επέμβασης είναι ελάχιστες.

επόμενη μέρα χειρουργείου από γυναικομαστία
Την επομένη μέρα του χειρουργείου: δεν υπάρχουν εκχυμώσεις και μελανιές ή τοπικές παραμορφώσεις.

Υπάρχει πιθανότητα να παραμορφωθεί η περιοχή;
Με τη νέα τεχνική διόρθωσης της γυναικομαστίας έχουμε παρατηρήσει εντυπωσιακή μείωση των δυσμορφιών μετά την επέμβαση ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι σημαντικά καλύτερο και ο χρόνος αποκατάστασης σημαντικά μικρότερος. Επίσης ο βαθμός ικανοποίησης των ασθενών είναι εξαιρετικά υψηλός.

περίπτωση γυναικομαστίας πέντε ημέρες μετά από την επέμβαση
Η εικόνα του ασθενούς πριν το χειρουργείο Ο ίδιος ασθενής 5 ημέρες μετά το χειρουργείο (χωρίς μελανιές, τομή ή παραμόρφωση)

Πότε θα μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου;
Συνήθως σε 1-2  ημέρες είναι δυνατή η επιστροφή στις κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες. Εφαρμόζεται ειδική ελαστική επίδεση αμέσως μετά την επέμβαση για 1 εβδομάδα περίπου (μετεγχειρητική ζώνη)

Τι εγγύηση παρέχεται για το αποτέλεσμα της επέμβασης μου;

Δεν παρέχεται εγγύηση του αποτελέσματος σε καμία ιατρική ή χειρουργική πράξη, πουθενά στον κόσμο. Ο βασικός λόγος είναι ότι ακόμα και αν ο θεράπων γιατρός λειτουργήσει άψογα μπορεί ο κάθε ασθενής να αντιδράσει διαφορετικά, για λόγους που δεν μπορούν να προβλεφθούν ή να διερευνηθούν επιστημονικά εκ των προτέρων και λέγονται αστάθμητοι παράγοντες ή ατομικές ιδιαιτερότητες.

Υπάρχουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα ή επιπλοκές;
Σοβαρές επιπλοκές δεν αναμένονται όταν ακολουθηθούν οι προδιαγραφές που αναφέρονται σ’ αυτή τη σελίδα, ώστε η μέθοδος να είναι εξαιρετικά ακίνδυνη. Δεν έχουμε παρατηρήσει κάποια σημαντική μετεγχειρητική επιπλοκή και αυτό επίσης καταγράφεται ως κλινική εμπειρία στη διεθνή βιβλιογραφία (2)

Σε αντίθεση με την παλιά η νέα μέθοδος που εφαρμόζουμε έχει μειώσει εντυπωσιακά τις επιπλοκές (αιματώματα, δυσμορφίες κλπ) και έχει βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματα στις περιπτώσεις γυναικομαστίας.

Tι πρέπει να γνωρίζετε οπωσδήποτε προτού επισκεφθείτε τον Πλαστικό χειρουργό.

5 thoughts on “Γυναικομαστία

 1. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

  Θα ηθελα να μαθω 2 πραγματα 1)Πριν απο 4 μηνεσ εκανα smart lipo στην περιοχη του στηθους αλλα δεν ειδα τα επιθυμητα αποτελεσματα .Θα ηθελα να μαθω αν υπαρχει καποιο χρονικο οριο για να υποβληθει καποιοσ μετα απο smart lipo στην επεμβαση αυτη και 2)εαν αυτην την εποχη ενδεικνυται η πραγματοποιηση της.

  Reply
 2. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

  Θα ήθελα να μάθω αν γινεται να αφαιρεθει ο μαστικοσ αδενασ χωρισ υποδόρια μαστεκτομη και αν γινεται με ποιον τροπο,Ευχαριστω πολυ.

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ (SafeSurgery):

  Δείτε εδώ τις πρωτοποριακές τεχνικές και υπηρεσίες καθώς και τα αποτελέσματα στις επεμβάσεις γυναικομαστίας με τη νέα τεχνική η οποία αναπτύχθηκε τον ιδρυτή & επικεφαλής της Χειρουργικής ομάδας SafeSurgery Δρα Γιάννη Μήτσου και εφαρμόζεται για πρώτη φορά παγκοσμίως αποκλειστικά στο ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ, τον μεγαλύτερο Ιατρικό Ομιλο της Ελλάδος.
  O μαζικός αδένας και το περιβάλλον λίπος αφαιρείται σε 25-30 λεπτά, ριζικά και μόνιμα χωρίς τομή. Την τεχνική την ονομάσαμε κατάτμηση-αναρρόφηση (section-suction technique) και δεν έχει καμμία σχέση με την κλασσική λιποαναρρόφηση αφού για να βγει το υλικό αναγκαία προϋπόθεση είναι ο τεμαχισμός σε πολύ μικρά μάτια κομμάτια. Για το σκοπό αυτό έχουμε κατασκευάσει ειδικά εργαλεία. Περισσότερα εδώ…
  Επειδή η μέθοδος είναι κλειστή από την αρχή ως το τέλος καθίσταται απολύτως αναγκαίο να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα εσωτερικής αιμορραγίας το οποίο θα μετέτρεπε το χειρουργείο σε ανοιχτή επέμβαση. Αυτό ήταν και παραμένει το εμπόδιο για άλλους ερευνητές να το επιχειρήσουν. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ούτε μία περίπτωση αιμορραγίας κατά τη διάρκεια της επέμβασης σε περισσότερες από 1000 επεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από το 2006 με άριστα αποτελέσματα, στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων.

  Reply
 3. Ανδρεας Γεωργίου

  ειμαι απο κύπρο και με ενδιαφερει η τεχνική σας .Θα ήθελα να μάθω αν χριάζομαι ραντεβου για προεγχειρικη διαγνωση ποσο καιρο χριάζομαι να είμαι στη ελλαδα και πόσα θα στοιχησει.

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ(SafeSurgery):

  Οι πληροφορίες που ζητάτε είναι εδώ:
  1) ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ONLINE ή “ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ”
  2) Μάθετε το ακριβές κόστος της δικής σας περίπτωσης εδώ

  Reply
 4. Παναγιωτης

  Ποτε μπορω να ξανα αρχησω να αθλουμε μετα την χειρουργηκη επεμβαση της γυναικομαστιας?

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ: SafeSurgery

  Μπορείτε να ξεκινήσετε σε 5 έως 10 ημέρες μετά την επέμβαση, ανάλογα με το είδος της γυμναστικής

  Reply
 5. ΙΓΚΟΡ

  ΕΧΩ ΔΥΟ ΕΡΩΤΙΣΕΙΣ , στην επεμβαση της γυνεκομαστειας ανροφατε και το λιπος μαζι με τον μαζικο αδενα , και αν ωγαλεισ με επεμβαση τον μαζικο αδενα και μετα παρεις αναβολικα ,υπαρχει περιπτωση να ξαναεμφανιστεί η γυνεκομαστεια αμα δεν υπαρχει ο αδενας .ευχατιστω

  AΠΑΝΤΗΣΗ:
  Τεμαχίζεται και κατόπιν αναρροφάται ο μαζικός αδένας.
  Δεν εμφανίζεται ξανά εφόσον αφαιρεθεί πλήρως

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *