Λιποαναρρόφηση

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η λιποαναρρόφηση δεν είναι μέθοδος απώλειας βάρους. Η θεραπεία της παχυσαρκίας αποτελεί ειδικό τομέα της Χειρουργικής που ονομάζεται Βαριατρική ή Χειρουργική της Παχυσαρκίας.
Ενημερωθείτε για τις πρωτοποριακές επεμβάσεις και τα αποτελέσματα τους

  Ερωτήσεις ασθενών σελίδα 1

Τι είναι η λιποαναρρόφηση;
Μπορώ να απαλλαγώ από το τοπικό πάχος με άλλο τρόπο;
Με ποιό τρόπο γίνεται και ποιά είναι η πιο ενδεδειγμένη τεχνική λιποαναρρόφησης;
Υπάρχει δυνατότητα λιποαναρρόφησης με λέιζερ (Laser);
Από ποιές περιοχές μπορεί να αφαιρεθεί το λίπος;
Ποιά μέθοδο αναισθησίας ακολουθείτε στη λιποαναρρόφηση;
Θα πονέσω;
Θα χάσω αίμα;
Υπάρχει πιθανότητα να παραμορφωθεί η περιοχή μετά από λιποαναρρόφηση;

[slideshow id=5 w=390 h=270]
Φωτογραφίες ασθενών (πριν – μετά)

 

Τι είναι η λιποαναρρόφηση;
Λιποαναρρόφηση (lipoanarofisi) ονομάζεται η χειρουργική μέθοδος αφαίρεσης τοπικού πάχους από κάποια περιοχή του σώματος.

Μπορώ να απαλλαγώ από το πρόβλημα με άλλο τρόπο;
Δυστυχώς δεν υπάρχει μέχρι σήμερα άλλος αποτελεσματικός τρόπος να απαλλαγεί κάποιος από το τοπικό πάχος. Η γυμναστική μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά ώστε να μη δημιουργηθεί το τοπικό πάχος (και κυτταρίτιδα) ή να μην επιδεινωθεί, αλλά δεν μπορεί να εξαφανίσει το τοπικό πάχος. Η χειρουργική παραμένει η μοναδική διέξοδος διεθνώς με πολύ καλά έως άριστα αποτελέσματα και έχει καταστήσει τη λιποαναρρόφηση την πιο συχνή  επέμβαση πλαστικής στον κόσμο με 327.000 περιπτώσεις μόνο στις ΗΠΑ το 2005.

[Αρχή]

Με ποιό τρόπο γίνεται και ποιά είναι η πιο ενδεδειγμένη τεχνική λιποαναρρόφησης;
Η ανακάλυψη της λιποαναρρόφησης και η εισαγωγή της στην κλινική πράξη πριν 30 χρόνια αποτέλεσε την πιο σημαντική εξέλιξη στην πλαστική χειρουργική από τότε που αυτή υπάρχει. Το εντυπωσιακό είναι ότι η αρχική τεχνική που βασιζόταν στη χρήση ενός μεταλλικού σωλήνα που εισέρχεται στο σώμα και συνδέεται με μια ηλεκτρική αντλία κενού υψηλής πίεσης δεν έχει ξεπεραστεί. Παρά τις πολλές προσπάθειες να αντικατασταθεί από άλλα τεχνικά μέσα όπως οι υπέρηχοι (external or internal Ultrasound-Assisted Liposuction), οι ακτίνες λέιζερ (Laser-Assisted Liposuction), η δόνηση (Vibroliposuction) κ.ά. η κλασσική τεχνική (standard liposuction or Suction-Assisted Lipoplasty) η λιποαναρρόφηση παραμένει η πιο δημοφιλής με μικρές τεχνικές παραλλαγές.

Υπάρχει δυνατότητα λιποαναρρόφησης με λέιζερ (Laser);
H λιποαναρρόφηση με τη χρήση των ακτίνων λέιζερ που γίνεται αρκετός λόγος τελευταία, βρίσκεται σε αρχικό-πειραματικό στάδιο και πέραν του ότι διευκολύνει το χειρουργό με την υγροποίηση του λίπους, δεν έχουν ακόμα αποδειχθεί τα πλεονεκτήματα της για τον ασθενή σε σχέση με την κλασσική τεχνική, με αποτέλεσμα να μην έχει υιοθετηθεί από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα μέχρι στιγμής. Σε μία λίαν πρόσφατη κλινική συγκριτική μελέτη (Σεπτ. 2006) που δημοσιεύεται στο πιο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό στο κόσμο που αφορά τη Πλαστική χειρουργική (Plastic and Reconstructive Surgery, ΗΠΑ) η λιποαναρρόφηση με laser βρέθηκε να μην υπερέχει σε τίποτα από την κλασσική τεχνική όσον αφορά τα κλινικά αποτελέσματα.

Αυτή είναι και η δική μας διαπίστωση ΄μετά από δοκιμαστική χρήση του μηχανήματος (SMART LIPO) σε επεμβάσεις λιποαναρρόφησης.

[Αρχή]

Από ποιές περιοχές μπορεί να αφαιρεθεί το λίπος;
Από όλες τις περιοχές του σώματος, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων που αφορούν ανατομικά ευαίσθητες περιοχές χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα αποτελέσματα είναι τα ίδια ή κατά τον ίδιο τρόπο προβλέψιμα.

Ποιά μέθοδο αναισθησίας ακολουθείτε;
Η ΄μέθοδος αναισθησίας που εφαρμόζουμε στη λιποαναρρόφηση είναι η ασφαλής “τοπική αναισθησία Τumescent και Υπνοχάλαση” στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. Για περισσότερη ενημέρωση σχετικά με την χειρουργική Ελάχιστης Επεμβατικότητας (Minimal Invasive Surgery), πατήστε εδώ.

Η τοπική αναισθησία tumescent, μια σημαντική τροποποίηση της κλασσικής μεθόδου τοπικής αναισθησίας κατά την οποία χορηγούνται τοπικά, εντός του χειρουργικού πεδίου μεγάλες ποσότητες εξαιρετικά αραιωμένων διαλυμάτων (φαρμακευτική αραίωση τοπικού αναισθητικού έως και 20 φορές, και αδρεναλίνης έως 40 φορές). Έτσι χωρίς να μειώνεται η δραστικότητα των φαρμάκων όσον αφορά την αναλγησία και αγγειοσύσπαση, αυξάνεται κατακόρυφα ο δείκτης ασφάλειας των φαρμακευτικών ουσιών ήτοι των τοπικών αναισθητικών και της αδρεναλίνης.

Αποτελεί την πιο εντυπωσιακή βελτίωση της λιποαναρρόφησης από την ανακάλυψη της γιατί βελτίωσε σημαντικά τα αποτελέσματα της και το κυριότερο βελτίωσε δραματικά τους δείκτες ασφάλειας της επέμβασης, για τους εξής λόγους:

 • Κατέστησε δυνατή την αποφυγή της γενικής αναισθησίας (στις μικρές και μεσαίες λιποαναρροφήσεις)
 • Κατέστησε δυνατή την αναίμακτη αφαίρεση του λίπους αποτρέποντας τις επιπλοκές από την απώλεια αίματος
 • Βελτίωσε σημαντικά στην αποφυγή αλλοιώσεων και παραμορφώσεων στη χειρουργούμενη περιοχή (φυσικό αποτέλεσμα)

Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα την κατάργηση ακόμα και της “νοσηλείας μιας ημέρας” διότι οι ασθενείς είναι σε άριστη γενική κατάσταση μετεγχειρητικά και αποχωρούν από το νοσοκομείο σχεδόν αμέσως μετά την επέμβαση λιποαναρρόφησης ( σε 1-2 ώρες).

[Αρχή]

Θα πονέσω;
Αν και “μη επεμβατική” ως διαδικασία (χωρίς τομές) η λιποαναρρόφηση είναι αρκετά τραυματική (τραύμα στους ιστούς). Για αυτό το λόγο υπάρχουν όρια στην έκταση της λιποαναρρόφησης ή τον αριθμό των περιοχών που μπορεί κανείς να τη πραγματοποιήσει. Δεν υπάρχει πόνος κατά τη διάρκεια και για αρκετές ώρες μετά την επέμβαση λόγω των ειδικών διαλυμάτων που χρησιμοποιούμε. Υπάρχει ήπιος πόνος για 3-4 μέρες, συνήθως κατά την κίνηση (όπως νοιώθουμε μετά από έντονη μυϊκή άσκηση).

Θα χάσω αίμα;
Δεν υπάρχει απώλεια αίματος όταν χρησιμοποιηθεί η σύγχρονη ‘ύγρή’ μέθοδος ή τεχνική tumescent η οποία επιτυγχάνει εκτός των άλλων και την αναίμακτη αφαίρεση του λίπους. Σε αυτή τη μέθοδο πριν την αφαίρεση του λίπους γίνεται έγχυση μεγάλων ποσοτήτων διαλύματος ειδικής σύνθεσης με στόχο, εκτός των άλλων, τη διόγκωση της περιοχής. Με αυτό επιτυγχάνουμε ταυτόχρονα 4 πράγματα: Επαρκή τοπική αναλγησία, πλήρη αιμόσταση, μικρού βαθμού λιπόλυση και αποφυγή παραμορφώσεων. Θα υπάρχει μόνο εκροή οροαιματηρού υγρού (σαν το χυμό του καρπουζιού) την πρώτη ημέρα μετά από λιποαναρρόφηση.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται σε επιστημονικές μελέτες ότι το ποσοστό αίματος στο αφαιρούμενο λίπος με την παλιά τεχνική φθάνει το 35% ενώ με την τεχνική tumescent το αντίστοιχο ποσοστό είναι 0,7%.

Εικόνα: Μετά από τοπική αναισθησία τύπου tumescent. Eμφανίζεται καθαρά η περιοχή των γονάτων (λευκές περιοχές) στις οποίες έχει ενεθεί το εν λόγω διάλυμμα και το οποίο δημιουργεί για μερικές ώρες εντελώς αναίμακτο πεδίο.
Δεξιά: Αυτή είναι η εικόνα του εξερχόμενου λίπους με την αναίμακτη τεχνική (σχεδόν μηδενική απώλεια αίματος)

[Αρχή]

Υπάρχει πιθανότητα να παραμορφωθεί η περιοχή;
Η λιποαναρρόφηση απαιτεί χρησιμοποίηση εργαλείων μικρής διατομής (2-3 χιλιοστών) σε συνδυασμό με τη διόγκωση της περιοχής με τα ειδικά διαλύματα (tumescent), γιατί έτσι μειώνεται στο ελάχιστο η πιθανότητα να συμβεί αυτό. Αντίθετα η χρήση σωλήνων μεγάλου διαμετρήματος (με ή χωρίς διόγκωση) μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση στη περιοχή που έγινε η λιποαναρρόφηση γιατί μπορεί να αφαιρεθεί ανομοιόμορφα το λίπος από τα διάφορα σημεία.

  Ερωτήσεις ασθενών σελίδα 2

Πώς γίνεται η επέμβαση;
Μπορώ να αδυνατίσω με λιποαναρρόφηση;
Θα εξαφανισθεί η κυτταρίτιδα μετά από λιποαναρρόφηση;
Θα έχω πρήξιμο και μελανιές;
Μπορεί να δημιουργηθεί ξανά το πρόβλημα, μετά από χρόνια;
Πώς θα είμαι μετά το χειρουργείο;
Πότε θα μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου μετά από λιποαναρρόφηση;
Τι εγγύηση παρέχεται για το αποτέλεσμα της επέμβασης μου;
Υπάρχουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα ή επιπλοκές μετά από λιποαναρρόφηση;

Πώς γίνεται η επέμβαση;
Μέσα από μία ελάχιστη τομή (3 χιλιοστά) εισάγουμε στην περιοχή ένα σωλήνα πολύ μικρού διαμετρήματος (2-2,5 χιλιοστά) συνδεδεμένο με μία αντλία κενού. Χρησιμοποιώντας την αρνητική πίεση και ταυτόχρονα αποκολλώντας το λίπος από το δέρμα (μετακινώντας το σωλήνα μπρος και πίσω) μπορούμε και το αναρροφούμε.

πώς γίνεται η επέμβαση λιποαναρρόφησης πριν και μετά την λιποαναρρόφηση

Μπορώ να αδυνατίσω με λιποαναρρόφηση;
Εξ’ ορισμού όχι. Σε καμία περίπτωση η λιποαναρρόφηση δεν αποτελεί τρόπο αδυνατίσματος. Όπως προαναφέρθηκε πρέπει να εφαρμόζεται για την αφαίρεση τοπικού πάχους σε φυσιολογικού βάρους ή αδύνατες γυναίκες (ή άνδρες). Υπάρχουν δηλαδή άτομα που ενώ είναι αδύνατα, η κατανομή του σωματικού τους λίπους είναι τέτοια που να δημιουργεί τοπική εναπόθεση λίπους (‘π.χ.’ψωμάκια’.). Η γενικευμένη εναπόθεση λίπους σε όλο το σώμα ή σε ένα μέλος του σώματος (π.χ. κυκλοτερής διόγκωση μηρών) δεν αντιμετωπίζεται με λιποαναρρόφηση και αν αυτό επιχειρηθεί μπορεί να αποβεί επικίνδυνο έως καταστροφικό.

Το λίπος είναι μεν ογκώδες αλλά ελαφρύ υλικό (χαμηλό ειδικό βάρος). Έτσι η διαφορά στο βάρος πριν και μετά την επέμβαση θα είναι μικρότερη από αυτή που αναμένεται. Η διαφορά όμως σε όγκο, στην περιοχή της λιποαναρρόφησης θα είναι σημαντική

[Αρχή]

Θα εξαφανισθεί η κυτταρίτιδα;
Βελτιώνεται στην περιοχή που έγινε η λιποαναρρόφηση (σε συνδυασμό με τη γυμναστική)

Θα έχω πρήξιμο και μελανιές;
Λόγω της αναίμακτης λιποαναρρόφησης δεν υπάρχουν μελανιές εντός της περιοχής της επέμβασης. Υπάρχουν λίγες, όχι έντονες μελανιές γύρω από την περιοχή οι οποίες όμως εξαφανίζονται σε λίγες μέρες (βλ. φωτογραφία).

λιποαναρρόφηση πλάγιας επιφάνειας μηρών (ψωμάκια) 2 ημέρες μετά το χειρουργείο, με ελάχιστο οίδημα και μελανιές
Λιποαναρρόφηση πλάγιας επιφάνειας μηρών (ψωμάκια), 2 ημέρες μετά το χειρουργείο με ελάχιστο οίδημα και μελανιές


Μπορεί να δημιουργηθεί ξανά το πρόβλημα, μετά από χρόνια;
Όχι, αν γίνει σωστά η λιποαναρρόφηση. Το λίπος αποτελείται κύτταρα, τα λεγόμενα λιποκύτταρα. Αυτά έχουν την ικανότητα να γεμίζουν ή να αδειάζουν με λίπος ανάλογα με το αν παχαίνουμε ή αδυνατίζουμε, λειτουργούν δηλαδή ως χώροι αποθήκευσης. Αφαιρώντας λοιπόν με την λιποαναρρόφηση ικανό αριθμό λιποκυττάρων γίνεται κατανοητό ότι δεν μπορούμε να παχύνουμε ξανά στην περιοχή που κάναμε την επέμβαση. Αν όμως αφαιρεθούν λίγα κύτταρα υπάρχει περίπτωση να ξαναγίνει, αν πάρουμε βάρος συγκεντρώνοντας περίσσεια λίπους στα εναπομείναντα κύτταρα.

[Αρχή]

Πώς θα είμαι μετά το χειρουργείο;

Εφαρμόζεται ειδική ελαστική επίδεση (κορσές) αμέσως μετά την επέμβαση για 1 εβδομάδα περίπου η οποία συνήθως πρέπει να παραγγελθεί στα μέτρα σας.

Πότε θα μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου;
Στις μικρές ή μεσαίες επεμβάσεις λιποαναρρόφησης σε 1-3 ημέρες. Σε μεγαλύτερες επεμβάσεις λιποαναρρόφησης το διάστημα ποικίλει, ανάλογα και με το είδος της εργασίας.

Τι εγγύηση παρέχεται για το αποτέλεσμα της επέμβασης μου;
Δεν παρέχεται εγγύηση του αποτελέσματος σε καμία ιατρική ή χειρουργική πράξη, πουθενά στον κόσμο. Ο βασικός λόγος είναι ότι ακόμα και αν ο θεράπων γιατρός λειτουργήσει άψογα μπορεί ο κάθε ασθενής να αντιδράσει διαφορετικά, για λόγους που δεν μπορούν να προβλεφθούν ή να διερευνηθούν επιστημονικά εκ των προτέρων και λέγονται αστάθμητοι παράγοντες ή ατομικές ιδιαιτερότητες.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι μια επέμβαση μπορεί να έχει μερική ή ολική αποτυχία ακόμα και στα πιο ικανά και έμπειρα χέρια και ότι η λέξη εγγύηση δεν υπάρχει σε καμία ιατρική πράξη.

[Αρχή]

Υπάρχουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα ή επιπλοκές;
Ναι, όπως σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις. Εν τούτοις σοβαρές ιατρικές επιπλοκές δεν αναμένονται αν ακολουθηθούν οι προδιαγραφές που αναφέρονται σ’ αυτή τη σελίδα, ώστε η μέθοδος να είναι εξαιρετικά ακίνδυνη, ιδιαίτερα οι μικρές και μεσαίες περιπτώσεις λιποαναρρόφησης.

Διαφορετικά η λιποαναρρόφηση μπορεί να μετατραπεί σε επέμβαση υψηλού κινδύνου και να απειλήσει τη ζωή του ασθενούς αν δεν τηρηθούν οι εξής προϋποθέσεις:

 1. Η αποφυγή αφαίρεσης εξαιρετικά μεγάλων ή υπερβολικών ποσοτήτων λίπους π.χ πάνω από 6 λίτρα (υπέρβαροι ασθενείς, large-volume liposuction)
 2. Η αναίμακτη τεχνική (tumescent)
 3. Η καταλληλότητα του χώρου στον οποίο εκτελείται, όσον αφορά την επάρκεια στην αντιμετώπιση αρνητικών συμβάντων
 4. Το ασφαλές αναισθησιολογικό πρωτόκολλο
 5. Η αποφυγή πρόκλησης λίαν εκτεταμένων τραυμάτων π.χ. λιποαναρρόφηση μεσαίου όγκου αλλά σε πάρα πολλές περιοχές ή συνδυασμός της με άλλες κοσμητικές ή άλλες επεμβάσεις (συνήθως υποτιμάται το χειρουργικό τραύμα της λιποαναρρόφησης)
 6. Να υπάρχει εξειδίκευση και εμπειρία του υπεύθυνου χειρουργού

Δευτερεύουσας αλλά όχι ήσσονος σημασίας είναι η πρόκληση παραμορφώσεων για την αποφυγή των οποίων ήδη αναφερθήκαμε. Η δική μας εμπειρία επιβεβαιώνει τα διεθνή δεδομένα, διότι ακολουθώντας αυστηρά τις ανωτέρω προϋποθέσεις δεν έχουμε αντιμετωπίσει μείζονες επιπλοκές. Σε ελάχιστες περιπτώσεις έχουμε παρατηρήσει ανεπαρκή αφαίρεση, κάποια ατέλεια ή ασυμμετρία οποία συνήθως βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να χρειαστεί κάποια διορθωτική μικροεπέμβαση στο ιατρείο.

[Αρχή]

3 thoughts on “Λιποαναρρόφηση

 1. Βίκη

  Μπορεί να βελτιωθεί το ” προγούλι “; Ποιά είναι η μέση τιμή για μια τέτοια επέμβαση;
  Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ (SafeSurgery):
  Ενδεικτική κοστολόγηση θα βρείτε εδώ..

  Όπως τονίζουμε στην ιστοσελίδα μας, για να μάθετε το κόστος που αφορά τη δική σας περίπτωση πρέπει να στείλετε 2-3 τοπικές φωτογραφίες (χωρίς πρόσωπο).

  Reply
 2. Αγγελικη

  ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΛΕΙΑ ΚΙΛΩΝ ΕΧΩ ΣΥΣΣΩΡΕΥΜΕΝΟ ΛΙΠΟΣ ΣΕ ΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΓΑΜΠΕΣ, ΘΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΥΤΗ ΝΑ ΤΟ ΔΙΩΞΩ?ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΙΣ ΓΑΜΠΕΣ.

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ (SafeSurgery):

  Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.
  Είναι πολύ πιθανόν να σας βοηθήσει. Για να σας πούμε αν υπάρχει συγκεκριμένη λύση στο πρόβλημα σας και συνεπώς το είδος της επέμβασης, τη διαδικασία και το κόστος στείλτε μας 2-3 τοπικές φωτογραφίες (χωρίς πρόσωπο) με email.
  Σας βεβαιώνουμε ότι τις φωτογραφίες σας τις βλέπει μόνο ο γιατρός και ότι τηρούμε απόλυτα την αυστηρή νομοθεσία του ιατρικού απορρήτου και οι φωτογραφίες σας δεν θα κοινοποιηθούν. Περισσότερα εδώ

  Reply
 3. Maria

  Γειά σας,

  Ανομοιομορφοίες και σημάδια στην περιοχή μετά από μια ‘αποτυχημένη’ λιποαναρρόφηση, μπορούν να διορθωθούν;

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ (SafeSurgery):
  Συνήθως μπορεί να βελτιωθύν με μεταφορά λίπους από άλλη περιοχή. Για να σας πούμε τι μπορεί να γίνει στη δική σας περίπτωση πρέπει να έχουμε εικόνα.
  Στείλτε φωτογραφίες στο ) info@safesurgery.gr.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *